Soc negru

Soc negru (Sambucus nigra L), cunoscut și sub denumirea de “soc european”

  • Este un copac, care  este originar din Europa, deși este cultivat pe scară largă și în multe alte părți ale lumii.
  • Soc negru crește până la 9 metri înălțime și are ciorchini de flori mici, albe sau crem, cunoscute sub numele de flori de soc. Boabele se găsesc în ciorchini mici de culoare neagră sau albastru-negru.
  • Boabele sunt destul de acre și trebuie gătite pentru a fi mâncate. Florile au o aromă delicată de muscat și pot fi consumate crude sau fierte.
  • În mod tradițional, indigenii îl foloseau pentru a trata febra și reumatismul, în timp ce egiptenii antici îl foloseau pentru a-și îmbunătăți tenul și pentru a vindeca arsurile.

Socul negru  este una dintre cele mai frecvent utilizate plante medicinale din lume.

Beneficiile pentru sănătate ale socului:

Bogat în nutrienți

Fructele de soc sunt un aliment cu conținut scăzut de calorii, bogat în vitamina C, fibre alimentare și antioxidanți sub formă de acizi fenolici, flavonoli și antociani. Florile sunt deosebit de bogate în flavonoli (sursa [1], [2],[3],[4]).

Bogată în antioxidanți

  • Cercetările sugerează că dietele bogate în antioxidanți pot ajuta la prevenirea bolilor cronice.
  • Florile, fructele și frunzele plantei de soc sunt surse excelente de antioxidanți (sursa[5], [6],[7], [8])
  • Studiile  arată că extractul de soc a ajutat la reducerea inflamației și a leziunilor oxidative ale țesuturilor (sursa [9])

Poate îmbunătăți simptomele răcelii și gripei

S-a descoperit că extractul de fructe de soc ajută la reducerea duratei și severității simptomelor cauzate de virusul gripal (sursa [10], [11],[12]).

Poate fi bun pentru sănătatea inimii

Socul  negru are unele beneficii pentru sănătatea inimii, cum ar fi reducerea colesterolului, acidului uric și a nivelului de zahăr din sânge.

Boabele de soc pot avea efecte pozitive asupra unor markeri ai sănătății inimii și a vaselor de sânge.

Studiile au arătat că sucul de soc poate reduce nivelul de grăsime din sânge și scade colesterolul. În plus, s-a descoperit că o dietă bogată în flavonoide, cum ar fi antocianine, reduce riscul de boli de inimă(sursa [13],[14])

Studii ulterioare au descoperit că șobolanii care au fost hrăniți cu alimente care conțin polifenoli extrași din fructe de soc au avut scăderi ale tensiunii arteriale (sursa [15]).

În plus, fructele de soc pot reduce nivelul de acid uric din sânge. Acidul uric crescut este legat de creșterea tensiunii arteriale și de efecte negative asupra sănătății inimii (sursa [16]).

Poate  reduce nivelul de zahăr din sânge

Fructele de soc pot crește secreția de insulină și pot îmbunătăți nivelul zahărului din sânge. Având în vedere că diabetul de tip 2 este un factor de risc major pentru bolile cardiace și vasculare, gestionarea zahărului din sânge este importantă în prevenirea acestor afecțiuni.

Un studiu a constatat că florile de soc inhibă enzima alfa-glucozidaza (α-glucozidaza), care poate ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge (sursa [5] ,[17]).

Poate avea efect analgezic

Se știe că antocianinele reduc inflamația. Cei din boabele de soc fac acest lucru blocând producția de oxid nitric în sistemul nostrum  imunitar.

Oxidul nitric îi spune sistemului imunitar să provoace inflamație, care face parte din răspunsul său la boală sau răni. Boabele de soc pare să încetinească răspunsul inflamator, ceea ce poate reduce umflarea și durerea pe care o poate provoca.

Poate ajuta la  tratarea acneei

Fructele de soc conțin niveluri ridicate de flavonoide, ceea ce înseamnă că ar putea avea proprietăți antiinflamatorii și antioxidante. Acestea ajută la protejarea celulelor sănătoase de radicalii liberi nocivi care joacă un rol în problemele pielii.

Poate reduce ridurile

Boabele de soc conțin niveluri ridicate de vitamina A. Conform cercetărilor se  spune că fructele de soc pot calma pielea, pot ajuta la ușurarea apariției petelor de vârstă și pot preveni sau diminua ridurile.

Poate ajuta la combaterea cancerului.

Conform studiilor pe eprubetă s-a dovedit că socul negru ar avea unele proprietăți de inhibare a cancerului în studiile pe eprubetă (sursa [10], [18])

Poate combate bacteriile dăunătoare

S-a descoperit că socul inhibă creșterea bacteriilor precum Helicobacter pylori și poate îmbunătăți simptomele sinuzitei și bronșitei ( sursa[10])

Poate susține sistemul imunitar

Polifenolii din fructele de soc susțin apărarea imună prin creșterea numărului de celule albe din sânge (sursa[19]).

Poate avea unele proprietăți antidepresive.

Un studiu a constatat că șoarecii hrăniți cu de extract de soc au avut performanțe îmbunătățite și markeri de dispoziție(sursa [20]).

Deși aceste rezultate sunt interesante, sunt necesare cercetări suplimentare la oameni pentru a determina dacă efectele sunt cu adevărat semnificative.

  • Fructele coapte și preparate termic sunt comestibile de la aproape toate tipurile din specia Sambucus. Însă nu se recomandă consumul fructelor crude sau ale altor părți ale plantei deoarece conțin o substanță care poate produce la diaree și vomismente.
  • Ocazional, fructele și florile de soc pot produce reacții alergice. Stopează utilizarea dacă ai o reacție alergică ușoară și prezintă-te la medic dacă ai simptome alergice mai grave.
  • În mod normal, preparatele sub forma suplimentelor alimentare nu provoacă efecte secundare, de aceea este recomandat mai degrabă consumul acestora decât al părților plantei neprocesate.
  • În ce privește administrarea socului negru la copii, e de preferat să alegi suplimente alimentare create special pentru cei mici, astfel încât să elimini posibilitatea unor efecte secundare.
  • Dacă ești gravidă sau alăptezi, nu consuma produse pe bază de soc negru, deoarece nu sunt cunoscute exact efectele sale asupra sarcinii și a dezvoltării nou-născutului.

Ca și în cazul oricărui alt supliment alimentar, discută cu medicul înainte de a consuma produse pe bază de soc negru și dacă urmezi o medicație.