Dacă ați început recent să observați distragerea atenției, schimbări de dispoziție, iritabilitate crescută, slăbiciune musculară și oboseală, este timpul să acordați atenție deficitului de vitamine B. Potrivit statisticilor, aproximativ 60% dintre români au un deficit de vitamine B. În grupul de risc sunt persoanele care sunt supuse unui stres constant, persoanele în vârstă, precum și cei care au obiceiuri proaste.
Femeile de vârstă reproductivă care plănuiesc o sarcină sau sunt deja într-o poziție interesantă merită o atenție specială. Acidul folic (vitamina B9) ajută la evitarea malformațiilor congenitale la un copil.
Vă propunem astăzi să ne oprim mai în detaliu asupra fiecărei vitamine din acest grup important și să analizăm produsele care vor ajuta la evitarea deficiențelor acestora. Cele mai studiate vitamine sunt: tiamina (B1), riboflavina (B2), niacina (B3), acidul pantotenic (B5), piridoxina (B6), biotina (B7), acidul folic (acid folic, B9) si cobalamina (B12). În această recenzie, am dori să vă concentrăm atenția asupra lor.
Pentru ce sunt vitaminele B?
Vitamina B1 (tiamină) – această vitamină nu numai că sprijină funcționarea sistemului nervos, dar hrănește și mușchii, participă la descompunerea carbohidraților.
Sursele sale sunt:
- cereale,
- carne (porc),
- produse secundare (ficat),
- fructe de mare,
- nuci (arahide),
- pomușoare,
- drojdie.
Cel mai adesea, deficitul de tiamină apare cu diete stricte, precum și la pacienții cu insuficiență cardiacă congestivă care iau diuretice, la pacienți cu boli inflamatorii intestinale.
Vitamina B2 (riboflavina) susține digestia, vederea și funcția membranei mucoase și frumusețea pielii. Participă la hematopoieză și producerea de energie din carbohidrați. La persoanele cu predispoziție genetică la hipertensiune arterială, s-a demonstrat că suplimentele cu riboflavină scad tensiunea arterială [1].
Sursele de riboflavină sunt:
- cereale,
- lactate,
- drojdie de bere,
- carne de pasăre,
- ouă.
Puteți bănui o lipsă a acestei vitamine, dacă începeți să observați crăpături în colțurile gurii, elemente ulcerative în cavitatea bucală și sensibilitate crescută la lumină.
Vitamina B5 (acid pantotenic) este implicată în producerea de energie la nivel celular, favorizează activarea proceselor de eliberare a grăsimilor din depozit, iar ca parte a coenzimei A joacă un rol important în oxidarea și biosinteza acizilor grași, steroli și fosfolipide. În plus, acidul pantotenic stimulează formarea de glucocorticoizi de către glandele suprarenale, îmbunătățește structura pielii, părului și unghiilor.
Deficitul de vitamina B5 este indicat de oboseală, slăbiciune, apatie, iar în cazuri extreme este posibilă amorțeala extremităților.
Pentru a umple deficitul vă ajută:
- cereale,
- produse secundare (ficat de vită, rinichi),
- pește de mare,
- lactate,
- legume proaspete,
- leguminoase,
- nuci.
Vitamina B9 (folat, acid folic) este o vitamină care este foarte importantă pentru dezvoltarea deplină a tuturor tipurilor de țesuturi. Nici o sarcină nu este completă fără acid folic. O scădere a nivelului de folați din corpul unei femei gravide poate duce la o patologie fetală gravă – defecte ale tubului neural: fuziunea coloanei vertebrale, divizarea structurii măduvei spinării, hernia creierului, patologia oaselor craniului și, desigur, fără compensare în timp util – moarte fetală intrauterină. Folatul reduce riscul de a avea copii cu tulburări din spectrul autist[5].
În caz de deficiență folică, se observă anemie megaloblastică, se observă întârzierea creșterii, se observă pierderea auzului la vârstnici [6], sunt perturbate reînnoirea mucoaselor intestinului subțire, leucopenia și sinteza aminoacizilor importanți – glicina, metionina; rănile se vindecă mai încet.
Sursele de acid folic sunt:
- legume cu frunze,
- leguminoase,
- broccoli,
- avocado,
- nuci (migdale, arahide),
- ouă.
Vitamina B3 (niacina) normalizează funcționarea stomacului și a pancreasului, are proprietăți oncoprotectoare, face parte din enzimele care asigură respirația celulară și susține funcționarea sistemelor nervos și cardiovascular. La doze mari, niacina scade colesterolul rău (LDL) și trigliceridele mari (TG), în timp ce crește colesterolul bun (HDL)[2]. De asemenea, s-a demonstrat că vitamina B3 are un efect pozitiv asupra neuroinflamației la persoanele cu boala Parkinson[3].
Sursele de niacină sânt:
- Drojdia de bere,
- fructele de mare,
- carne de pasăre, porc,
- legume (broccoli, cartofi, morcovi),
- cereale,
- alune,
- semințe de floarea soarelui.
- Celulele își pot produce propria niacină din aminoacidul triptofan, cu condiția ca acesta să fie furnizată în mod adecvat în dietă.
- Deficiențele se manifestă sub formă de leziuni ale pielii (cum ar fi pelagra), tulburări ale tractului gastrointestinal și tendință la depresie.
Vitamina B6 (piridoxina) are un efect important asupra multor legături ale metabolismului, susține funcționarea sistemului nervos și imunitar. Deficiența ușoară este dificil de detectat, deoarece practic nu are manifestări clinice. Cu o deficiență pronunțată, există o slăbire a sistemului imunitar, depresie, pierderea gustului, confuzie, convulsii.
Sursele de vitamina B6 sunt:
- carnea de pasăre,
- soia,
- leguminoase (fasole),
- nuci
- drojdie,
- pește (ton, macrou),
- fructe de pădure (cătină).
Vitamina B12 (cobalamina), precum și biotina, joacă un rol important în sinteza mielinei – protecția și susținerea celulelor nervoase, servește ca cofactor în sinteza ADN-ului – materialul genetic al celulelor, participă la formarea celule roșii din sânge, susțin funcția reproductivă masculină (spermatogeneza).
Deficitul de cobalamină provoacă anemie, scăderea fertilității, leziuni nervoase ireversibile, crampe nocturne, boli de piele (eczeme, vitiligo, dermatită atopică), hiperpigmentare[6,7]
B12 se găsește în produsele de origine animală (în principal carne de vită), organe (ficat și rinichi), fructe de mare și pește, ouă, produse lactate, drojdie.
Din păcate, grupul cel mai vulnerabil, care este mai probabil să fie deficitar în această vitamină, sunt vegetarienii cu un consum redus de alimente de origine animală și bătrânii cu boli intestinale.
Oboseală crescută, iritabilitate, slăbiciune, tulburări ale tractului gastro-intestinal, furnicături în brațe și picioare – toate acestea pot servi ca primii declanșatori pentru compensarea necesară în timp util.
Mauris torquent mi eget et amet phasellus eget ad ullamcorper mi a fermentum vel a a nunc consectetur enim rutrum. Aliquam vestibulum nulla condimentum platea accumsan sed mi montes adipiscing eu bibendum ante adipiscing gravida per consequat gravida tristique litora nisi condimentum lobortis elementum. Ullamcorper ante fermentum massa a dolor gravida parturient id a adipiscing neque rhoncus quisque a ullamcorper tempor. Consectetur scelerisque ullamcorper arcu est suspendisse eu rhoncus nibh.
Vitamine
Beneficiile vitaminelor individuale cresc atunci când interacționează. De exemplu, o combinație de vitamine B (B6, B9 și B12) ajută la reducerea nivelurilor crescute de homocisteină, care sunt un factor de risc ridicat pentru boli cardiovasculare.
Utilizarea vitaminelor B poate încetini declinul memoriei [8], poate avea un efect pozitiv asupra funcției creierului la pacienții cu boala Alzheimer[9] și poate îmbunătăți funcția cognitivă la persoanele cu demență[10].
La rândul său, deficitul de B3, B6, B12 contribuie la dezvoltarea depresiei [11,12], în special la vârstnici. Din păcate, resursele solului sunt epuizate în prezent și, pentru a fi siguri că obțineți toate vitaminele importante, experții recomandă un aport suplimentar de vitamine sub formă de suplimente alimentare.
Există oameni cărora le este frică de utilizarea vitaminelor B sub formă de suplimente alimentare, deoarece sunt îngrijorați de riscurile de hipervitaminoză. Cu toate acestea, toți reprezentanții complexului B sunt vitamine solubile în apă, prin urmare, nu se acumulează în organism și sunt rapid eliminați din acesta.
Ce suplimente alimentare cu vitamine B să alegi?
Vă recomand să acordați atenție la suplimentele de la Kirrano care conțin un complex vast de vitamine:
LuteinBar ENH12+ În acest supliment experții Kirrano au combinat 6 vitamine din grupa B (B1, B2, B3, B5, B6, D-Biotina), Vitamina C, A, E, minerale importante – magneziu, zincul și cuprul, și Hialuronat de sodiu, Colagen marin, L-metionină, L-leucină care împreună pot menține sănătatea pielii, părului, unghiilor și ochilor.
Principalele sale avantaje sunt:
- biodisponibilitate maximă.
- Compoziție inovatoare. Paisprezece ingrediente super pentru mișcarea ta!
- Ușor de utilizat. Un supliment în loc de 16! Nu este nevoie să cumpărați 16 suplimente unice, tot ce aveți nevoie este într-un plic compact, convenabil cu o membrană de protecție suplimentară care împiedică pătrunderea umezelii. Le poți lua cu tine în călătorie, la birou, într-o călătorie de afaceri sau la țară.
- Gust plăcut. Doar dizolvați conținutul plicului într-un pahar cu apă sau suc și bucurați-vă de gustul fructelor tropicale.
- Nu conține OMG, gluten, zahăr și conservanți.
CIRCULATORY BOOSTER CBS051 În laboratorul companiei Kirrano, experții au format suplimentul alimentar CIRCULATORY BOOSTER CBS051 care contribuie la sănătatea vasculară, metabolismul glucidic; antioxidant.
Pe lângă conținutul de extract din Afine, Viță de vie, Ginkgo biloba, Turmeric, Piper Negru, Troscot este bogat și în Vitamina C, Vitamina B2, B3, B6.
MEMORY BOOSTER MBS72 Suplimentul alimentar lichid MEMORY BOOSTER MBS72 pe lângă că este îmbunătățit cu Beta Alanină și Taurină este bogat în Vitamina B6, Vitamina B1, cu extract din rădăcină de Rhodiola și frunze de Ginkgo biloba care contribuie la performanța cognitivă și mentală.
MEMORY BOOSTER MBS72 Suplimentul alimentar lichid MEMORY BOOSTER MBS72 pe lângă că este îmbunătățit cu Beta Alanină și Taurină este bogat în Vitamina B6, Vitamina B1, cu extract din rădăcină de Rhodiola și frunze de Ginkgo biloba care contribuie la performanța cognitivă și mentală.
- Carol P Wilson, Mary Ward, Helene McNulty, J J Strain, Tom G Trouton, Geraldine Horigan, John Purvis, John M Scott « Riboflavin offers a targeted strategy for managing hypertension in patients with the MTHFR 677TT genotype: a 4-y follow-up»
Am J Clin Nutr. 2012 Mar;95(3):766-72.
2. The HPS2-THRIVE Collaborative Group «Effects of Extended-Release Niacin with Laropiprant in High-Risk Patients» July 17, 2014, vol. 371 no. 3
3. Chandramohan Wakade, Banabihari Giri, Aneeq Malik, Hesam Khodadadi, John C Morgan, Raymond K Chong , Babak Baban
«Niacin modulates macrophage polarization in Parkinson’s disease»
J Neuroimmunol. 2018 Jul 15;320:76-79. doi: 10.1016/j.jneuroim.2018.05.002.
4. V E Colombo, F Gerber, M Bronhofer, G L Floersheim «Treatment of brittle fingernails and onychoschizia with biotin: scanning electron microscopy» J Am Acad Dermatol. 1990 Dec;23(6 Pt 1):1127-32. doi:
5. Stephen Z. Levine, Arad Kodesh, Alexander Viktorin, «Association of Maternal Use of Folic Acid and Multivitamin Supplements in the Periods Before and During Pregnancy With the Risk of Autism Spectrum Disorder in Offspring»
JAMA Psychiatry. 2018;75(2):176-184. doi:10.1001/jamapsychiatry.2017.4050
6. Denise K Houston, Mary Ann Johnson, Robert J Nozza, Elaine W Gunter, Kelly J Shea, G Michelle Cutler, Jean T Edmonds «Age-related hearing loss, vitamin B-12, and folate in elderly women»; The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 69, Issue 3, March 1999, Pages 564–571, https://doi.org/10.1093/ajcn/69.3.564
7. Davide Chesini Ms, Marco Caminati Md «Vitamin B12 and Atopic Dermatitis: Any Therapeutic Relevance For Oral Supplementation?» J Diet Suppl.2022;19(2):238-242. Doi - Celeste A. de Jager,Abderrahim Oulhaj,Robin Jacoby,Helga Refsum,A. David Smith «Cognitive and clinical outcomes of homocysteine-lowering B-vitamin treatment in mild cognitive impairment: a randomized controlled trial» First published: 21 July 2011 https://doi.org/10.1002/gps.2758
- Gwenaëlle Douaud douaud@fmrib.ox.ac.uk, Helga Refsum, Celeste A. de Jager, Robin Jacoby, Thomas E. Nichols, Stephen M. Smith, and A. David Smith-3Authors Info & Affiliations «Preventing Alzheimer’s disease-related gray matter atrophy by B-vitamin treatment»
Edited by Marcus E. Raichle, Washington University in St. Louis, St. Louis, MO, and approved March 29, 2013 (received for review January 29, 2013) May 20, 2013 ;110 (23) 9523-9528.
10. Přemysl Mladěnka, Laura Mercolini and Fernando Remião
«Influences of Vitamin B12 Supplementation on Cognition and Homocysteine in Patients with Vitamin B12 Deficiency and Cognitive Impairment» Nutrients 2022, 14(7), 1494; https://doi.org/10.3390/nu14071494
11. Lora Peppard, Kyeung Mi Oh, Sina Gallo, Renee Milligan
«Risk of depression in pregnant women with low-normal serum Vitamin B12»
Res Nurs Health 2019 Aug;42(4):264-272. doi: 10.1002/nur.21951. Epub 2019 May 22.
12. Kimberly A Skarupski,corresponding author Christine Tangney, Hong Li, Bichun Ouyang, Denis A Evans, and Martha Clare Morris «Longitudinal association of vitamin B-6, folate, and vitamin B-12 with depressive symptoms among older adults over time»
Am J Clin Nutr. 2010 Aug; 92(2): 330–335.