Matcha, o varietate specială de ceai verde. Este cultivat și preparat diferit față de alte ceaiuri verzi. Mai mult, se consumă toată frunza de ceai.

Matcha și ceaiul verde obișnuit provin ambele din planta Camellia sinensis, care este originară din China.

Cu toate acestea matcha este cultivat diferit de ceaiul verde obișnuit. Tufele de ceai sunt ferite de lumina soarelui timp de 20-30 de zile înainte de recoltare. După recoltare, tulpinile și nervurile sunt îndepărtate de pe frunze. Ele sunt apoi măcinate cu piatră într-o pulbere fină, verde strălucitoare, cunoscută sub numele de matcha.

Matcha este un tip de ceai verde sub formă de pudră, de înaltă calitate. Cultivat și preparat diferit de ceaiul verde obișnuit, are cantități mai mari de cofeină și antioxidanți în special catechin(sursa[1]). Cea mai puternică catechina a sa este epigalocatechin galat.

Beneficii pentru sănătate deținute de Matcha sînt:

Este bogat în antioxidanți

Antioxidanții elimină moleculele rele din organism și scad stresul oxidativ.

Matcha este  bogată în substanțe care acționează ca antioxidanți, inclusiv catechine.

Antioxidantul catechine- epigalocatechin galat poate reduce inflamația din organism, poate ajuta la menținerea arterelor sănătoase și poate promova repararea celulelor( Sursa[2],[3]).

Deasemenea conține și flavonoide, compuși despre care se spune că au proprietăți antioxidante, având multe efecte benefice(sursa[4]).

Flavonoidele din ceai reduc inflamația, au efecte antimicrobiene și previn cariile.

Poate avea efecte de combatere a cancerului

Multe dintre componentele benefice ale matcha au fost cercetate pentru proprietățile lor anticancerigene.

Matcha este bogat în special în epigalocatechin-3-galat, un tip de catechină care s-a dovedit a avea proprietăți puternice împotriva cancerului de prostate, de piele, plămâni, gastric și ficat (sursa[5],[6],[7],[8],[9]).

Poate ajuta la protejarea ficatului

Unele studii au arătat că matcha ar putea preveni afectarea ficatului și poate scădea riscul de boli hepatice (sursa[10],[11],[12]).

Poate promova sănătatea inimii

Studiile arată că matcha poate reduce mai mulți factori de risc pentru bolile de inimă

S-a demonstrat că catechina din ceaiul verde reduce nivelurile de colesterol LDL total și „rău”, precum și trigliceridele (sursa[13],[14]).

De asemenea, poate ajuta la prevenirea oxidării colesterolului LDL, un alt factor care poate proteja împotriva bolilor de inimă (sursa[15]).

Micronutrienții sunt abundenți în matcha, în special unul cunoscut sub numele de epigalocatechin-3-galat (EGCG), un compus vegetal care poate avea efecte pozitive asupra sănătății. Cercetările adunate privind EGCG și impactul său asupra sănătății cardiovasculare și metabolice arată că poate „prezenta o gamă largă de proprietăți terapeutice, inclusiv anti-ateroscleroză, hipertrofie anti-cardică, anti-infarct miocardic, anti-diabet, anti-inflamator și antioxidant (sursa[16]).

Îmbunătățește funcția creierului

S-a demonstrat că Matcha îmbunătățește atenția, memoria și timpul de reacție. De asemenea, conține cafeină și L-teanină, care pot îmbunătăți mai multe aspecte ale funcției creierului. L-teanina modifică, de asemenea, efectele cofeinei în corpul nostru, crescând vigilența fără a provoca somnolența care deseori urmează consumului de cafea. S-a demonstrat că L-teanina crește glutationul, un antioxidant care contracarează radicalii liberi și protejează neuronii și alte celule. (sursa[17],[18],[19],[20],[21],[22],[23],[24]).

Poate fi un ajutător pentru slăbit

Unele studii arată că extractul de ceai verde ajută la creșterea metabolismului și la arderea grăsimilor, ambele putând ajuta la pierderea în greutate (sursa[25],[26],[27],[28]).

Ne poate oferi o piele sănătoasă și strălucitoare

Pudra matcha și ceaiurile verzi nu sunt bune numai pentru afecțiunile interne, ci pot fi folosite și pentru a îmbunătăți sănătatea pielii. Constituenții ceaiului verde pot fi utili pe plan local pentru promovarea regenerării pielii, vindecarea rănilor sau tratamentul anumitor afecțiuni epiteliale, cum ar fi ulcerele aftoase, psoriazisul, rozaceea și keratoza actinică.

Poate ajuta în cazul afectiunilor precum artrita

Antioxidanții din matcha numiți polifenoli ar putea ușura tipul cauzat de afecțiuni precum artrita. De asemenea, ar putea încetini degradarea cartilajului (țesutul care amortizează articulațiile) pe care o poate provoca artrita (sursa[29],[30],[31]).

Sănătate dentară mai bună

O ceașcă de ceai matcha pe zi ar putea ajuta la menținerea dinților în formă bună. Acest lucru se poate datora faptului că ceva din frunze ajută la menținerea unui nivel sănătos de acid în gură. Sau ar putea fi fluorul pe care planta îl primește din sol. Apa pe care o folosiți pentru a vă prepara berea poate conține și fluor.

Efectele secundare ale ceaiului matcha

Ceaiul Matcha este considerat sigur, însă nu ar trebui să exagerați. Potrivit NIH (National Institutes of Health), o persoană nu trebuie să depășească cantitatea de 5 căni de ceai verde pe zi, și în cazul ceaiul matcha, numărul este mai mic, deoarece sunt frunze sub formă de pudră. Matcha conține cafeină, ca și ceaiul verde, si despre se știe faptul că un consum ridicat poate provoca reacții adverse, precum insomnie, dureri de cap, diaree sau iritabilitate. Dacă vă faceți griji în privința consumului de ceai matcha din cauza stării de sănătate, este mai bine să consultați medicul. Consumul de ceai matcha nu este potrivit pentru copii, femeile însărcinate și cele care alăptează.