Maca este o plantă   care crește sălbatic în pământul rece al munților Anzi, la mii de metri deasupra nivelului mării, în Peru.

De fapt, oamenii andini au cultivat maca de mai bine de 2.000 de ani. Este una dintre puținele plante comestibile care poate supraviețui condițiilor meteorologice dure de peste 4.000 de metri (13.123 de picioare) din Anzii peruvieni.

Planta de maca, cunoscută științific ca Lepidium meyenii, este uneori denumită ginseng peruvian.

Rădăcina de Maca, partea a plantei cel mai frecvent utilizată, conține fibre, aminoacizi, vitamine și minerale. De asemenea, conține și alți compuși bioactivi, inclusiv macamide, macaridină, alcaloizi și glucozinolați, despre care se crede că sunt responsabili pentru beneficiile medicinale ale maca(sursa[1]).

Unele dovezi sugerează că administrarea de suplimente concentrate de maca poate aduce beneficii pentru:

Celor cu libido scăzut sau cu dorință sexuală scăzută.

Un studiu pe un număr  de femei care se confruntau cu disfuncție sexuală indusă de antidepresive a constatat că administrarea  de rădăcină de maca pe zi timp de 12 săptămâni a îmbunătățit semnificativ funcția sexuală și libidoul în comparație cu un placebo (sursa[2]).

Unele studii au mai descoperit că femeile și bărbații care au luat extracte de maca au arătat o creștere semnificativă a nivelurilor auto-raportate de dorință sexuală (sursa[3]).

La îmbunătățirea anumitor aspecte ale fertilității la persoanele cu spermatozoizi.

Studiile au arătat că administrarea de maca poate ajuta la îmbunătățirea concentrației spermatozoizilor sau a numărului de spermatozoizi pe mililitru de spermă. Concentrația spermatozoizilor este strâns legată de fertilitatea masculine (sursa [4],[5],[6]).

Poate îmbunătăți erecțiile și poate ușura simptomele menopauzei

Unele studii sugerează că maca poate aduce beneficii persoanelor care trec prin menopauză, ajutând la ameliorarea unor simptome, inclusiv bufeurile și somnul întrerupt (sursa[7],[8]).

Poate îmbunătăți starea de spirit și energia

Unele dovezi sugerează că maca poate ajuta la îmbunătățirea energiei și poate afecta pozitiv starea de spirit (sursa[9]).

În plus, cercetările mai vechi sugerează că maca poate fi utilă pentru reducerea simptomelor de anxietate și depresie la femeile aflate în postmenopauză (sursa[10],[11]).

Poate ajuta la menținerea funcției cognitive

Studiile la rozătoare au demonstrat că maca ajută la îmbunătățirea funcției cognitive și a coordonării motorii și poate ajuta la încetinirea declinului cognitiv legat de vârstă (sursa [12]).

Poate aduce beneficii hiperplaziei benigne de prostată

Descoperirile din studiile pe animale sugerează că maca poate ajuta la reducerea proteinelor inflamatorii și la inhibarea hiperplaziei benigne de prostată sau mărirea prostatei (sursa[13]).

Poate aduce beneficii sănătății pielii

S-a demonstrat că Maca accelerează vindecarea rănilor, iar un studiu mai vechi a constatat că protejează împotriva daunelor UV atunci când este aplicat pe pielea animalelor (sursa[14,[15]).

Radacina de maca este utilizata la scara larga pentru efectul sau de echilibrare a nivelului hormonal din corp, iar studiile arata ca multitudinea de nutrienti si continutul fitochimic din radacina de maca contribuie la ameliorarea simptomelor din timpul menopauzei.

Oamenii de stiinta au observat ca, la femeile care luau suplimente cu maca, s-a simtit o ameliorare a unora dintre simptomele comune, cum ar fi bufeuri, insomnii, transpiratii nocturne sau depresie.

Imbunatateste functiile sexuale

Disfunctiile sexuale in randul femeilor depinde de mai multi factori, cum sunt varsta, stilul de viata, starea de sanatate, care sunt factori principali cauzatori de astfel de disfunctii. Desi medicina conventionala a creat multe medicamente sau suplimente alimentare menite sa sporeasca dorinta sexuala si satisfactia la femei, acestea pot avea si efecte secundare, care uneori pot crea probleme. Un studiu efectuat pentru analizarea eficacitatii suplimentelor de maca referitor la disfunctiile sexuale la femei, a aratat o imbunatatire a starii persoanelor implicate in acest studiu, dupa ce au luat doza maxima de maca pe zi.

Normalizeaza nivelul hormonilor din organism

Maca echilibreaza nivelul hormonal din organism si stimuleaza glanda pituitara, ceea ce o face sa actioneze ca un tonic pentru sistemul hormonal. Glanda pituitara controleaza si sustine activitatea tuturor glandelor endocrine, astfel ca atunci cand aceasta functioneaza normal, intreg sistemul endocrin este in echilibru. Aceasta glanda este, de asemenea, responsabila de secretia de testosteron la barbati si de estrogen si progesteron la femei.

Maca este în general considerată sigură, deși peruvenii nativi cred că consumul de rădăcină proaspătă de maca poate avea efecte negative asupra sănătății și, prin urmare, recomandă fierberea ei mai întâi.

De asemenea, nu este recomandat în caz de probleme cu tiroida, deoarece conține goitrogeni, substanțe care pot interfera cu funcționarea normală a glandei tiroide.

În cele din urmă, femeile însărcinate sau care alăptează ar trebui să-și consulte medicul înainte de a consuma maca.