Hamamelisul ( Hamamelis virginiana L) este un tip de arbust originar din America de Nord – este cel mai frecvent utilizat în medicina populară.
Scoarța, crenguțele și frunzele plantei sunt folosite pentru a extrage constituenți activi numiți polifenoli și taninuri, care sînt compuși cu proprietăți antiinflamatorii puternice.
Studiile arată, că taninurile din hamamelis pot fi folosite pentru a face antivirale pe bază de plante, cum ar fi pentru a lupta împotriva gripei și a altor boli.
Pe lângă taninuri, hamamelisul este bogat în compuși numiți „esteri galat”, care includ proantocianidine care au efecte antivirale, taninuri hidrolizabile (zaharuri galoilate) și galat de metil.
Extractul de hamamelis este considerat a fi polifenolic și s-a dovedit că ajută la inhibarea proliferării celulare în celulele umane canceroase.
De asemenea, conține antioxidanți care ajută la prevenirea inflamației pe scară largă și la neutralizarea radicalilor liberi, care sunt compuși care cauzează boli care se pot acumula în corpul nostru.
Studiile arată că este capabil să oprească ciclurile celulare mutante și să inducă apoptoza (moartea celulelor periculoase).
Deoarece hamamelisul este un antioxidant natural și antiinflamator, este eficient ca „captator de radicali liberi”.
Aceasta înseamnă că ajută la protejarea împotriva deteriorării ADN-ului și a creșterii tumorii. Stresul oxidativ și daunele radicalilor liberi se acumulează în timp din expunerea la lucruri precum lumina UV, poluare, o dietă proastă, stres.
Hamamelisul este administrat pe cale orală pentru: diaree, mucuscolită, vărsături cu sânge, tuse cu sânge, tuberculoză,răceli, febră, tumori și cancer.
Hamamelisul a fost folosit de secole pentru a ajuta în mod natural la tratarea și prevenirea:
Acne,răni ale pielii, vânătăi, roșeață și umflare, firele de păr incarnate, psoriazis sau eczema, piele grasă, transpirație în exces, varice, piele crăpată sau cu vezicule, muscaturi de insect, iedera otravitoare, scalp iritat, arsuri solare și melanoma, arsura de ras, inflamație a membranei mucose, hemoroizi , reactii alergice
Ameliorează inflamația
- Hamamelis conține mulți compuși cu proprietăți antiinflamatorii puternice, inclusiv acid galic și taninuri.
- De asemenea, conține antioxidanți care ajută la prevenirea inflamației pe scară largă și la neutralizarea radicalilor liberi, care sunt compuși care cauzează boli care se pot acumula în corpul nostrum (sursa [1],[2]).
Hamamelisul ar putea avea beneficii de anvergură și poate fi utilă în tratamentul problemelor legate de inflamație, cum ar fi acneea, eczema sau psoriazisul.
Reduce iritația pielii
- Unele cercetări sugerează că aplicarea locală de hamamelis pe pielea sensibilă poate fi benefică în tratamentul pielii inflamate, iritate sau rupte.
- Hamamelis ajută la tratarea mâncării, înroșirii, durerii și umflăturilor asociate cu hemoroizii datorită efectelor sale antiinflamatorii (sursa [3],[4])
Ajută la tratarea hemoroizilor
Are proprietăți hemostatice, ceea ce înseamnă că poate opri sângerările cauzate de hemoroizi
Calmează durerile în gât
Datorită capacității sale de a reduce inflamația și de a acționa ca un astringent, hamamelisul este uneori folosit pentru a trata durerile de gât.
Protejează împotriva leziunilor pielii
Hamamelisul este bogat în taninuri, un compus natural din plante cu proprietăți antioxidante puternice care vă pot proteja pielea împotriva daunelor atunci când sunt aplicate local.
Ferește de infecție
Unele studii indică faptul că hamamelisul poate fi benefic în combaterea anumitor tipuri de infecții virale.
Protejează împotriva leziunilor pielii
Studiile pe animale și pe eprubete au descoperit că hamamelisul și componentele sale ar putea preveni creșterea cancerului de piele și pot proteja împotriva leziunilor pielii (sursa[5],[6],[7]).
Ameliorează sensibilitatea scalpului
Hamamelisul poate ajuta la reducerea iritației și inflamației scalpului. De asemenea, este uneori folosit pentru tratarea mătreții și a uscăciunii (sursa[8]).
Datorită capacității sale de a reduce inflamația și de a acționa ca un astringent, hamamelisul s-a dovedit, pentru unele persoane, de folos în atenuarea durerii în gât. 5 ml de extract de hamamelis se fierb în 250 ml apă de apă timp de aproximativ 10 minute, apoi se face gargară cu lichidul, ceea ce poate oferi o detensionare a gâtului. Se crede că hamamelisul poate ajuta la reducerea umflăturii, la scăderea durerii și la eliminarea excesului de mucus cauzat de o durere în gât.
Cu toate acestea, chiar dacă proprietățile antiinflamatoare ale hamamelisului sunt bine documentate, utilizarea sa pentru tratarea durerilor în gât se bazează exclusiv pe dovezi anecdotice. Sunt necesare, deci, studii de o calitate înaltă pentru a stabili potențialele beneficii ale hamamelisului pentu această problemă de sănătate.
În plus, administrarea orală de hamamelis poate provoca iritații ale stomacului din cauza conținutului ridicat de tanin, de aceea este important ca, mai ales persoanele care au sensibilități în acea zonă, să procedeze cu prudență și să ceară sfatul medicului înainte de a apela la acest remediu.
Desi s-a constatat ca folosirea acestuia nu poate produce efecte neplacute sau toxice, el poate provoca alergii de contact anumitor persoane.
- Anumite persoane pot dezvolta alergii la preparatele cu hamamelis: inrosirea pielii, mancarimi, leziuni cutanate.
- In astfel de situatii se recomanda intreruperea totala a tratamentului.
- Femeile insarcinate si cele care alapteaza trebuie sa utilizeze cu precautie preparatele cu acesta planta.
Sursa de informare de detaliată:
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19653897/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3214789/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4524272/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9621139/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29211928/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18311930/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10965522/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4158622/