Cohoshul negru este o plantă cu flori care este originară din America de Nord.
Denumirile sale științifice sunt Actaea racemosa și Cimicifuga racemosa și, uneori, este numită black bugbane, black snakeroot, baneberry sau fairy lumânare (sursa[1]).
Florile și rădăcinile sale au fost utilizate în mod obișnuit în medicina tradițională a amerindienilor, iar astăzi este un supliment popular pentru sănătatea femeilor despre care se spune că ajută la simptomele menopauzei, fertilitatea și echilibrul hormonal.
Poate fi eficient deoarece funcționează ca un fitoestrogen, un compus pe bază de plante care imită acțiunea hormonului estrogen (sursa[2],[3]).
Cohoshul negru are o serie de beneficii potențiale – cele mai multe dintre ele legate de sănătatea femeilor sau de echilibrul hormonal.
Menopauza și simptomele menopauzei
Atenuarea simptomelor menopauzei este motivul pentru care majoritatea oamenilor folosesc cohosh negru și este una dintre utilizările care are cele mai convingătoare dovezi care să-l susțină (sursa[4],[5]).
Sănătatea femeilor
Cohoshul negru este, de asemenea, folosit pentru o serie de alte scopuri legate de sănătatea femeilor.
Iată câteva motive suplimentare pentru care femeile pot folosi cohosh negru pentru a susține echilibrul hormonal:
- Sindromul ovarului polichistic (SOP). Suplimentarea cu cohosh negru poate crește șansele unei femei cu SOP de a rămâne însărcinată cu Clomid. Suplimentarea cu cohosh negru poate ajuta, de asemenea, la reglarea ciclurilor dumneavoastră dacă aveți SOP (sursa[6],[7]).
- Un studiu de femei în postmenopauză a constatat că suplimentarea zilnică cu cohosh negru poate scădea dimensiunea fibromului uterin cu până la 30% (sursa[8]).
- Reglarea ciclului menstrual. La femeile cu sau fără SOP care primesc tratamente de fertilitate precum Clomid, cohosh negru poate ajuta la reglarea ciclului menstrual (sursa[9],[10],[11]).
- Sindromul premenstrual și tulburarea disforică premenstruală
Fertilitate
Cercetările indică faptul că cohoshul negru poate îmbunătăți eficacitatea medicamentului pentru fertilitate Clomid (citrat de clomifen) la persoanele care sunt infertile, crescându-le șansele de a rămâne însărcinate.
Studiile arată o îmbunătățire a ratelor de sarcină sau a ovulației la femeile cu infertilitate care au luat suplimente de cohosh negru împreună cu Clomid(sursa[12],[13],[14]).
Cancer
- Cohoshul negru are o activitate potențial estrogenică, ceea ce înseamnă că se comportă ca hormonul estrogen, care poate agrava cancerul de sân sau poate crește riscul de cancer de sân.
- Conform studiilor făcute administrarea de cohosh negru a fost asociată cu un risc scăzut de cancer de sân (sursa[15]).
- În studiile pe eprubetă, extractul de cohosh negru a prezentat activitate anti-estrogenă și a ajutat la încetinirea răspândirii celulelor canceroase de sân (sursa[16]).
Sănătate mentală
Cohoshul negru poate avea unele efecte benefice asupra sănătății mintale, în special la femeile aflate la menopauză(sursa[17]).
Somn
Cohoshul negru poate ajuta la reducerea simptomelor care cauzează tulburări de somn la femeile aflate la menopauză, cum ar fi bufeurile (sursa[18],[19]).
Pierdere în greutate
Femeile aflate la menopauză pot prezenta un risc crescut de creștere nedorită în greutate, deoarece nivelurile lor de estrogen scad în mod natural.
Teoretic, deoarece cohoshul negru poate prezenta efecte estrogenice, poate avea un mic efect benefic asupra managementului greutății la femeile aflate la menopauză (sursa[20]).
- Cohoshul negru are unele efecte secundare potențiale, dar sunt de obicei ușoare. Acestea includ tulburări digestive, greață, erupții cutanate, infecții, dureri musculare, dureri sau mărire a sânilor și pete sau sângerări în afara ciclului menstrual.
- Cu toate acestea, cohosh negru a fost, de asemenea, asociat cu unele cazuri severe de leziuni hepatice. Din acest motiv, nu ar trebui să luați cohosh negru dacă aveți boală hepatică sau luați orice alte suplimente sau medicamente care vă pot dăuna ficatului.
Sursa de informare de detaliată:
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29261886/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22504147/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23459142/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29619387/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31734757/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24592984/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23347605/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24719645/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19909590/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18413068/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24592984/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19909590/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18413068/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24592984/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23439657/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29734650/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31630610/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26000551/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26788874/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31367198/