Coada șoarecelui  (Achillea millefolium)

Este o planta cu flori care a fost folosita de mii de ani pentru beneficiile sale potentiale pentru sanatate.

De fapt, numele său de gen, Achillea, se referă la războinicul Ahile din mitologia greacă, deoarece a folosit șoricelul pentru a trata rănile soldaților săi (sursa[1])

Există 140 de specii diferite de Achillea, care se caracterizează prin florile lor grupate și frunzele păroase și aromate (sursa [2]).

Studiile indică faptul că această plantă poate avea diverse beneficii ca ceai de plante, extract sau ulei esențial.

Studiile arată că planta conține substanțele fitochimice și antiinflamatoare  ca flavonoide, carotenoide și terpene. Exemple de antioxidanți care au fost izolați din plantă includ:luteolină, apigenina, casticină, centaureidină, artemetină, sesquiterpenoide, paulitin, izopaulitina, desacetilmatricarina, psilostachiină(sursa[3]).

Potențial ajutor pentru amenoree

În mod surprinzător, coada șoarecelui  a fost folosită și în medicina tradițională din plante pentru a încuraja de fapt sângerarea în anumite condiții de sănătate. Una dintre aceste probleme de sănătate este amenoreea, care este o absență anormală a menstruației.

Ca emenagog, achillea millefolium poate ajuta la stimularea fluxului sanguin în zona pelviană, precum și în uter și încurajează menstruația.

Ajută la protejarea pielii și la tratarea rănilor

  • Coada șoarecelui  a fost folosit pentru tratarea naturală a rănilor de secole.
  • Potrivit studiilor, posedă agenți antiinflamatori care au un impact pozitiv asupra pH-ului pielii și a conținutului de umiditate(sursa[4])

În plus, este un antiseptic natural, astfel încât poate preveni infectarea rănilor. Acesta este motivul pentru care multe unguente vindecătoare includ coada șoarecelui ca ingredient cheie.

Achileina chimică prezentă în această plantă este cunoscută și pentru capacitatea sa de a opri sângerarea. Sub formă de pudră, studiile arată că poate fi stropită pe răni nu numai pentru a opri sângerarea, ci și pentru a ameliora durerea (suras[5]).

Poate ajuta și la tratarea afecțiunilor larg răspândite ale pielii, inclusiv hemoroizii, erupțiile cutanate și pielea ruptă cu vindecare lentă.

Poate ajuta la reducerea inflamației și susține funcția imunitară

Medicina tradițională din plante din China, Europa și India a folosit această plantă pentru a calma inflamația pentru o varietate de probleme de sănătate, în special inflamația în intestine și tractul reproducător feminin.

 S-a demonstrat că extractele au proprietăți antiinflamatorii.

Cercetătorii cred că capacitatea plantei  de a potoli inflamația este legată de faptul că conține atât flavonoide, cât și lactone sesquiterpenice. Planta prezintă nu numai abilități antiinflamatorii, ci și proprietăți astringent(sursa[6],[7])

Acesta este motivul pentru care este adesea inclus în produsele topice pentru probleme inflamatorii ale pielii, cum ar fi eczema.

Coada șoarecelui  a fost, de asemenea, folosită în medicina populară pentru a trata febra, răceala și gripa.

Are efecte sedative ușoare pentru somn și anxietate

Coada  șoarecelui  este o opțiune bună pentru cei care se luptă cu anxietatea și insomnia.

Conform studiilor , publicat în Journal of Ethnopharmacology, în care s- a analizat efectele sedative și anti-anxietate ale plantei pe animale.

Cercetătorii au descoperit planta a avut efecte anti-anxietate atât după administrarea pe termen scurt, cât și pe termen lung la subiecți(sursa[8])

Poate ajuta la tratarea naturală a mastitei

S-a dovedit a fi cu adevărat utilă pentru femeile care suferă de mastită. Mastita este o infecție a sânilor care apare mai ales în rândul femeilor care alăptează.

Mai exact, cataplasmele de frunze făcute cu frunze oferă o ameliorare aproape instantanee a durerii și ajută la tratarea mameloanelor dureroase și crăpate. Când aveți mastită, este o idee inteligentă să alternați între comprese calde și reci, deoarece frigul ajută la ameliorarea durerii, în timp ce căldura crește circulația(sursa[9])

În plus, această plantă conține compuși antiinflamatori și antibacterieni.

Oferă beneficii gastrointestinale

Activitatea antispastică a plantei o face utilă pentru probleme gastrointestinale nedorite, cum ar fi diareea, flatulența și crampele.

Studiile pe animale au descoperit dovezi că poate reduce spasmele mușchilor netezi care contribuie la tulburările gastrointestinale și chiar la bolile inflamatorii intestinale(sursa[10])

În studii s-a demonstrat că A. millefolium inhibă contracțiile mușchilor netezi și are un efect relaxant asupra sistemului gastrointestinal prin mai multe mecanisme, cum ar fi modificarea canalelor de calciu, a receptorilor colinergici și a producției de oxid nitric. Capacitatea sa antispastică este, de asemenea, cel mai probabil legată de fracțiunile de flavonoide ale plantei (sursa[11]).

Poate avea proprietăți antitumorale

Studii recente pe animale sugerează că extractul de Coada șoarecelui exercită proprietăți antitumorale prin țintirea metabolismului lipidic implicat în formarea cancerului pancreatic. S-a demonstrat că ajută la activarea căilor de reglare și promovează malignitatea în cancerul pancreatic.

Poate fi util pentru hipertensiune arterială și astm

Un studiu a evaluat activitățile hipotensive, vasodilatatoare și bronhodilatatoare ale lui Achillea millefolium – cu alte cuvinte, capacitatea sa de a scădea tensiunea arterială ridicată, de a relaxa vasele de sânge și de a îmbunătăți respirația. Efectele plantei asupra subiecților animale ai studiului au susținut utilizarea medicinală în tulburările cardiovasculare hiperactive, precum și în tulburările căilor respiratorii, cum ar fi astmul.(sursa[12]).

Afecțiuni neurologice

Un studiu din 2017 din Iran susține utilizarea Achillea millefolium în bolile neurodegenerative, inclusiv scleroza multiplă, boala Parkinson, accidentul vascular cerebral și epilepsia.

În scleroza multiplă, cercetătorii spun că suplimentul a redus severitatea bolii, a scăzut neuroinflamația și a redus numărul de leziuni demielinizante.

În boala Parkinson, ei spun că a îmbunătățit motilitatea și tonusul muscular. În accidente vasculare cerebrale, pare să reducă volumul infarctului, iar în epilepsie, a redus severitatea crizelor.

Ceaiul de coada soricelului este considerat sigur pentru consum, in cazul majoritatii persoanelor. Cu toate acestea, exista si contraindicatii pentru ceaiul de coada soricelului. Iata ce trebuie sa stii:

Sarcina sau alaptare

  • Nu stii daca poti consuma ceai de coada soricelului in sarcina? Cel mai bine ar fi sa ceri parerea medicului inainte de a folosi planta.
  • De obicei, acest ceai nu este recomandat femeilor insarcinate sau care alapteaza.

Alergii

Folosit timp indelungat, in cure fara pauze sau in cantitati mari, ceaiul de coada soricelului poate sa provoace alergii. Desi are numeroase efecte benefice asupra organismului, excesul de coada soricelului poate sa cauzeze si ameteli sau dureri de cap.

Ceaiul de coada soricelului poate sa aduca si reactii alergice in cazul persoanelor care sunt sensibile la plantele din familia Asteraceae, precum ambrozia, margaretele sau crizantemele.

Suferi de alergii? Discuta de fiecare data cu medicul curant inainte sa consumi suplimente din coada soricelului.

Epilepsie

Nu este recomandat sa consumi ceai de coada soricelului daca suferi de epilepsie; preparatul se utilizeaza cu prudenta de catre pacientii cu fotosensibilitate.

Boli cronice

Ceaiul de coada soricelului nu este recomandat nici persoanelor care sufera de boli cronice. La recomandarea medicului, ar fi bine sa nu combini preparatele pe baza de coada soricelului cu medicamente care dilueaza sangele.

Uz pediatric

De asemenea, coada soricelului nu este recomandata pentru copii, din cauza lipsei de studii care sa determine daca folosirea sa este sau nu sigura. Daca doresti sa oferi remedii naturiste pe baza de coada soricelului celor mici, discuta cu medicul pediatru sau cu medicul curant.

Nu folosi coada soricelului daca ai intoleranta la aceasta planta ori la ingredientele sale si ia legatura de fiecare data cu specialistul daca iei alte medicamente sau urmezi vreun tratament.

Ceaiul de coada soricelului se foloseste in scop medicinal si aduce numeroase beneficii sanatatii. Consumul regulat de ceai de coada soricelului poate sa regleze tensiunea arteriala, sa sustina regenerarea ficatului si aduce avantaje femeilor cu probleme menstruale. Daca vrei sa consumi ceai de coada soricelului, dar ai dubii asupra eficientei lui sau ai probleme de sanatate, consulta un medic specialist si urmeaza sfaturile sale.